خسارات مالی، جانی و روانی گرما در استان؛
به نظر می‌رسد قرار گرفتن این معضل در کنار مشکلاتی مثل بیکاری و گردوغبار شدت مهاجرت از استان‌ها را افزایش داده است و لازم است تمهیداتی برای بهبود شرایط زندگی در استان از سوی مسئولان اندیشیده شود
کد خبر: ۴۷۳۹۰۴
تاریخ انتشار: ۱۶ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۴ 07 August 2017
روزنامه کارون در گزارشی، به وضعیت خوزستان در هفته های اخیر در مواجهه با گرمای بی سابقه پرداحته است.

متن این گزارش را در ادامه می خوانید: 

موج گرمای بی‌سابقه در شهرهای مختلف استان خوزستان امسال همه را کلافه و زندگی در این استان را از شرایط عادی خود خارج کرده است. هرچند مردم خوزستان به‌خصوص در شهرهای جنوبی استان همیشه در تابستان به گرمای شدید عادت دارند و گرمایی که شاید خیلی از هم‌وطنان در سایر استان‌ها توان تحمل آن را ندارند برای آن‌ها چندان آزاردهنده نیست ولی امسال شرایط بسیار متفاوت بود. مدیرکل هواشناسی خوزستان با اشاره به رسیدن دمای اهواز به ۵۴ درجه سانتی‌گراد، گفت: چنین دمایی حداقل در ۱۰ سال اخیر در کشور بی‌سابقه بوده است. کوروش بهادری گفت:  به‌جز اهواز، شهرهای امیدیه، آغاجاری، ماهشهر، گتوند، بستان، هندیجان و دزفول نیز دمای بالای ۵۰ درجه سانتی‌گراد را تجربه کردند.

* اولین حادثه جدی
امسال شرایط به‌گونه‌ای بود که نه‌تنها انسان‌ها که حتی برخی تجهیزات و تأسیسات نیز توان تحمل در برابر گرمای شدید هوا را نداشتند و گاه و بی گاه تصاویری ناشی از آتش گرفتن تجهیزات برقی و خروج قطار از ریل منتشر شد تا ثابت شود امسال گرمای هوا در استان خوزستان خیلی باب طبع نیست و مشکلات و گرفتاری‌های فراوانی را به همراه داشت. اولین مشکلی که گرمای بی‌سابقه با خود به همراه داشت، قطعی‌های گاه و بی گاه برق بود که در شرایط گرمایی که گاه به ۵۴ هم می‌رسید بدون برق به سر کردن واقعاً قابل‌تحمل نبود.

 اولین بحران جدی در این زمینه، آتش گرفتن ایستگاه توزیع برق سپیدار اهواز در آخرین روزهای بهار امسال بود و این اتفاق که مردم بخشی از اهواز را کلافه کرده بود حکایت از ورود به تابستانی سخت را برای مردم خوزستان داشت و این‌گونه هم شد. در شب ۲۷ خردادماه امسال که گرمای شدیدی بر خوزستان حاکم شده بود، مردم منطقه سپیدار اهواز با قطع برق مواجه شدند و انتظار برای وصل مجدد آن بی‌نتیجه بود و مردم مجبور شدند به خانه‌های وابستگان خود کوچ موقت کنند. ‌‌براثر پرباری شبکه و افزایش دمای هوا پست سپیدار اهواز دچار مشکل شد که این امر منجر به آتش‌سوزی کابل سوئیچ‌گیر شد. آتش‌نشانان ساعت یک بامداد آتش آن را که از ۱۰ و هشت دقیقه شروع‌شده بود، مهار و بلافاصله نسبت به برق‌دار شدن بخش‌های آسیب‌دیده اقدام کردند. بعد از آن باز هم شاهد قطعی‌های گاه و بی گاه برق بودیم و در این مدت‌ترانس‌های بی‌شماری در اهواز به علت مصرف بالای برق و استفاده فراوان مردم از دستگاه‌های خنک کننده به‌منظور فرار از گرما دچار آتش‌سوزی شدند.

* کوتاهی‌ها عیان شد
بعد از اتفاق حادث شده در ایستگاه برق سپیدار اهواز، استاندار خوزستان به موارد جالبی از کوتاهی‌های گذشته اشاره کرد و گفت: تمام پست‌های فوق توزیع ما در استانی که بیشترین تولید برق کشور را داریم وضعیت مناسبی ندارند. می‌بینیم در استان فارس با چهار هزار مگاوات برق، ۲۷۰ پست وجود دارد ولی در استان خوزستان با هشت هزار مگاوات برق مصرفی تنها ۲۱۰ پست برق بوده که ۷۵ مورد آن موقتی است. متأسفانه وضعیت برق به نحوی است که‌ترانس به دلیل مصرف بالا آتش می‌گیرد. غلامرضا شریعتی عنوان کرد: مشهد با یک هزار و ۳۰۰ مگاوات برق مصرفی، بالای یک هزار کلید خودکار (بریکر) دارد ولی خوزستان با مصرف بالای دو هزار مگاوات فقط ۷۵ کلید خودکار و اتوماتیک دارد.

 شریعتی تصریح کرد: اگر قبلاً هم مانند مقطع فعلی استانداری برای این مسئله وقت می‌گذاشت و به دستگاه‌های اجرایی از جمله برق کمک می‌شد اکنون این مشکلات اخیر یا کمتر بود و یا اصلاً به وجود نمی‌آمد و تأکید می‌کنم اتفاقات روی‌داده و مشکلات مربوط به خاموشی‌های گسترده اخیر ریشه در کوتاهی‌های چند سال اخیر دارد و مربوط به چند ماه گذشته نیست. استاندار خوزستان افزود: با وجودی که در بروز این وضعیت نقشی نداشتیم به‌عنوان نماینده عالی دولت در استان مسئولیت آن را به عهده می‌گیرم و از مردم عذرخواهی می‌کنم. وی ادامه داد: کم‌توجهی‌های مسئولان در چند سال اخیر موجب شد چنین مشکلاتی در مقطع فعلی بروز پیدا کند. شریعتی تصریح کرد: وقتی ایستگاه‌های برق ما بالای ۱۰۰ در صد زیر فشار باشد و با قدمت زیاد نتوانند جوابگو باشد و‌ترانس‌های توزیع هم همین وضعیت را داشته باشند اول باید خود را مورد سؤال و نقد قرار دهیم. برای حق شهروندان طبق دستور رئیس‌جمهور که آئین حقوق شهروندی را اعلام کرد خود را مسئول می‌دانیم اما باید توجه داشت شرایط فعلی نتیجه کم‌کاری‌های سال‌های گذشته است.

* خروج قطارها از ریل
اما تنها مشکل پیش آمده در این زمینه قطعی‌های برق نبود بلکه در این مدت چندین نوبت قطارهای مسیر خرمشهر - تهران در مکان هایی نرسیده به اندیمشک از ریل خارج و در آخرین نوبت آن، هشت نفر مجروح شدند. مسئولان راه‌آهن علت این امر را گرمای شدید عنوان کرده‌اند و شرایط به‌گونه‌ای شد که مردم از سوارشدن به قطار واهمه داشتند.

مدیرکل راه‌آهن جنوب در تشریح شرایطی که باعث خروج قطار از ریل شد با اشاره به شرایط دمایی محل حادثه خروج سه واگن قطار مسافربری خرمشهر – تهران در ۲۰ تیرماه امسال گفت: در این روز درجه حرارت بسیار افزایش یافت که در ۵۰ سال اخیر بی‌سابقه بود. هواشناسی دمای آن منطقه را ۵۰ درجه سانتی‌گراد به ما اعلام کرد. زمانی که درجه حرارت محیط بیش از دمای پیش‌بینی‌شده افزایش می‌یابد، امواج ریز ناشی از آن، خود را در خط ریل نشان می‌دهد. فرار ریل در بیشتر اوقات در زمان عبور قطار از ریل رخ می‌دهد و معمولاً در قوس‌های خطوط ریلی، این فرار ریل اتفاق می‌افتد و نیروی گریز از مرکز، ریل را به بیرون هدایت می‌کند. اما در خصوص حادثه خروج واگن از ریل در ایستگاه میان آب در آن روز، خط ریل مستقیم بود و این حادثه بسیار عجیب است. در سابقه ۲۵ ساله‌ای که دارم، مشابه این حادثه که ۳۰۰ متر خطوط ریلی را حدود یک متر جابجا کند، نداشتیم. واقعاً این حادثه پدیده بسیار عجیبی بود. پس از این حادثه، کمیسیون عالی سوانح هم بررسی‌هایی از نزدیک انجام داد اما این حادثه، هیچ عامل دیگری جز فرار ریل و درجه حرارت هوا نداشت.

* در آغوش مرگ
در مدتی که گرمای هوا در خوزستان به اوج خود رسیده بود، برخی از مردم به‌خصوص نوجوانان برای فرار از گرما به سراغ آب‌تنی رفته‌اند که به علت نبود شرایط و تجهیزات مناسب، آمار غرق شدن در خوزستان به‌شدت بالا رفت و به اخبار عادی این روزهای خوزستان تبدیل شد. اهواز، دزفول، ایذه، آبادان و سایر شهرهای خوزستان به اخبار غرق شدن نوجوانان در این مدت خو گرفتند؛ هر چند آمار دقیقی هنوز از سوی سازمان‌های متولی امر منتشر نشده است ولی شرایط غرق شدن که اغلب آن برای فرار از گرما بوده، بسیار دلخراش شده است.

 قطعاً امسال آمار غرق شدن در خوزستان رکوردی جدید از خود به‌جای خواهد گذاشت به همین دلیل انتظار می‌رود، مسئولان ضمن تجهیز استخرها و کاهش نرخ بلیت‌ها، در شرایطی که امکان غرق شدن بالاست و به عبارتی مناطق پرخطر به شمار می‌روند، عوامل انسانی و ایمنی بیشتری برای مراقبت از جان مردم به کار گیرند.

* مرگ در گرما
امسال گرمای خوزستان تلفات انسانی هم داشت و در این مدت، دو نفر از مردم خوزستان به علت شدت گرما جان خود را از دست داده‌اند که در این میان کارگران که برای امرار معاش مجبور به انجام فعالیت در شرایط بسیار سخت بوده‌اند، آسیب جدی دیده‌اند. قائم‌مقام معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی اهواز در همین زمینه گفت: گرمازدگی در دو هفته اخیر، جان دو کارگر را در این استان گرفت. دکتر رمضان احدی اظهار کرد: یک کارگر ۵۵ ساله کارخانه آلومینیوم‌سازی مسجدسلیمان در ساعت چهار بعدازظهر شنبه هفته قبل در هنگام کار کردن در اوج گرما به علت توقف عملکرد قلب و ریه جان خود را از دست داد. چون تعریق زیاد و بالا رفتن دمای بدن بر اثر گرما می‌تواند باعث ایست قلبی شود. پزشکی قانونی مرگ بیمار را توقف کارکرد قلب و ریوی در اوج گرما گزارش کرد. وی گفت: همچنین یک کارگر ۳۱ ساله در ساعت چهار بعدازظهر ۱۹ تیرماه براثر گرمازدگی در محل کوره‌های آجرپزی در کوت عبداله شهرستان کارون فوت کرد.

* گرمازدگی به جان مردم افتاد
در این مدت آمار گرمازدگی به‌شدت بالا رفته است و مردمی که مجبور هستند در این گرمای بی‌سابقه برای کار از منزل یا محیط کار خارج شوند با عوارضی روبرو شده‌اند. در همین زمینه برای نمونه رئیس مرکز اورژانس و فوریت‌های پزشکی خوزستان از مراجعه ۱۴۰ بیمار گرمازده به اورژانس‌های خوزستان از پنجم تیرماه تا ۱۷ تیرماه امسال خبر داد. دکتر شهیار میرخشتی اظهار کرد: اورژانس خوزستان از ۵ تا ۹ تیرماه به ۱۱۱ بیمار گرمازده در سطح استان رسیدگی کرده که این آمار با ۲۹ نفر افزایش، در هفته بعد به ۱۴۰ نفر رسید.

* خسارت به کشاورزان
کشاورزی خوزستان هم از عواقب گرما بی‌نصیب نماند. برای نمونه معاون فنی جهاد کشاورزی دزفول در این زمینه گفت: گرمای شدید هوا که در برخی روزهای تابستان به بالای ۵۰ درجه نیز رسید خسارت‌های زیادی به محصولات تابستانه به‌ویژه باغ‌های مرکبات وارد کرده است. علی کرمی اظهار کرد: خسارت‌های واردشده به محصولات تابستانه به‌ویژه باغات مرکبات مشهود بوده و سرشاخه درختان مرکبات براثر شدت گرما و تابش نور خورشید خشکیده شده است. وی گفت: همه باغات مرکبات دزفول به‌طور نسبی دچار خسارت شده‌اند ولی باغ‌های پیرتر بیشتر از باغ‌های جوان دچار خسارت شده‌اند. چنین وضعی را در زمین‌های کشاورزی سایر مناطق استان نیز می‌توان دید و گرما در کنار نبود آب مناسب، نفس کشاورزی در استانی که یکی از قطب‌های تولید محصولات کشاورزی است را به شماره انداخته است.

* خوزستان نیمه تعطیل
در فصل تابستان بیشتر روزها به علت گرمای شدید هوا در خوزستان و به‌منظور صرفه‌جویی در مصرف برق، همه ادارات و بانک‌های خوزستان تا ساعت ۱۳ فعال بوده‌اند و استان به‌نوعی نیمه تعطیل بوده است. این موارد بخشی از مشکلات و عوارضی است که گرما برای زندگی روزمره مردم در استان خوزستان ایجاد کرده است به همین دلیل به نظر می‌رسد قرار گرفتن این معضل در کنار مشکلاتی مثل بیکاری و گردوغبار شدت مهاجرت از استان‌ها را افزایش داده است و لازم است تمهیداتی برای بهبود شرایط زندگی در استان از سوی مسئولان اندیشیده شود.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار