مدیرکل مدیریت بحران خوزستان گفت: با توجه به تجربیاتی که از سیل اخیر به دست آوردیم، اگر سیلی رخ دهد و عنوان کنیم که غافلگیر شدیم، دیگر این موضوع از ما پذیرفته نیست و باید از هم‌اکنون تمهیدات لازم اندیشیده شود و دستگاه‌ها پای کار بیایند.
کد خبر: ۷۶۹۰۱۵
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۸ - ۲۱:۱۸ 04 August 2019

مدیرکل مدیریت بحران خوزستان یکشنبه در نخستین کارگروه مقابله با سیلاب در سالن اجتماعات این اداره کل گفت: اولین کارگروه مقابله با سیلاب بر اساس گزارش های هواشناسی و برای پیشگیری از خسارت های سیل احتمالی تشکیل شده است.

به گزارش"تابناک"؛ کیامرث حاجی‌زاده پیش بینی هواشناسی برای بارش های پائیز آینده را نرمال و نزدیک به نرمال دانست و تصریح کرد: با توجه به اینکه امسال با سیل بندهای متلاشی و رسوبات در رودخانه ها و سدها مواجه هستیم، باید از هم اکنون برای مقابله با سیل احتمالی چاره اندیشی شود، این در حالیست که با وجود پیش بینی هواشناسی مبنی بر پائیز نرمال و زمستان خشک در سال گذشته، با سیل بی سابقه روبه رو بودیم.

وی با تاکید بر اهمیت پیشگیری در مدیریت بحران تصریح کرد: هزینه هایی که در زمینه پیشگیری انجام می شود، به مراتب کمتر از هزینه های مقابله با سیلاب است.

معاون توسعه مدیریت و منابع انسانی استانداری خوزستان همچنین از تشکیل کارگروه های بازسازی و ترمیم سیل بندها در ۱۱ شهرستان خبر داد و از فرمانداران دزفول، شوش، حمیدیه، دشت آزادگان، هویزه، اهواز، باوی، کارون، خرمشهر و شوشتر، هر چه سریع تر با تشکیل این کارگروه ها برای ترمیم سیل بندها اقدام کنند.

وی با تاکید بر ارائه به موقع گزارش های هواشناسی به سازمان آب و برق خوزستان افزود: عدم پیش بینی سیل آینده، دیگر از ما پذیرفته نیست.

حاجی‌زاده اضافه کرد: ایمن سازی ایستگاه های برق، ترمیم جاده ها، بازسازی و بازیابی اندوخته های هلال احمر و اورژانس باید از هم اکنون مورد توجه دستگاه ها قرار گیرد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان همچنین بر ترمیم شکستگی های دایک مرزی هورالعظیم تاکید کرد و گفت: در زمان سیلاب، دایک مرزی در چند نقطه منفجر شده که اکنون ۲ نقطه ترمیم و در حدود پنج شکاف باقی مانده که آب کرخه از این مناطق وارد بخش عراقی هورالعظیم می شود.

وی خواستار پاسخگویی سازمان آب و برق، جهاد کشاورزی و شرکت مناطق نفتخیز برای عدم تحقق تعهدات شد و تاکید کرد: آخرین مهلت دستگاه ها برای ترمیم دایک مرزی ۳۰ تیر ماه بوده که مهلت آن تا ۱۳ مرداد تمدید شده اما دستگاه ها هنوز به وظایف خود عمل نکرده اند.

حاجی‌زاده با بیان اینکه در سیلاب، تالاب ها استان را نجات دادند افزود: سه ماه برای مدیریت سیلاب احتمالی سال آینده زمان داریم که با استفاده از تجارب سیل اخیر باید پیشگیری های لازم را انجام دهیم.

حاجی‌زاده با اشاره به کمبود اعتبارات برای مقابله با سیلاب گفت: برای ترمیم سیل بندها اعتباری نداریم، اما همه امکانات استان باید برای پیشگیری بسیج شود، به طور نمونه در زمان سیلاب ۸۰۰ دستگاه ماشین آلات بسیج شده بود که با احتساب کمک استان های معین به ۲ هزار دستگاه رسید، بنابراین در حال حاضر نیز می توانیم با استفاده از امکانات استان برخی اقدامات پیشگیرانه را اجرا کنیم.

وی با اشاره به سیل اخیر خوزستان اظهار داشت: در مدیریت بحران، نخستین اصل، حفظ جان مردم است و تا آخرین مراحل سیل سعی کردیم خسارت های کمتری تحمیل شود.

حاجی‌زاده یکی از انتقادات به مسئولان را عدم پیش بینی سیلاب خوزستان دانست و گفت: این در حالیست که نخستین نشست در رابطه با سیل شهریور ماه پارسال تشکیل و اخطار صادر شده بود، بنابراین ما در سیل اخیر غافلگیر نشدیم و برخی انتقادات در این زمینه غیرمنصفانه است و هر کدام از منتقدان اعم از مسئولان و یا اساتید دانشگاه می توانند نظرات خود را ارائه و همکاری کنند.

به گفته وی در سیل اخیر هیچکدام از تصمیمات استاندار خوزستان شخصی نبوده و همه تصمیم گیری ها بر اساس خرد جمعی بوده است.

حاجی‌زاده تصریح کرد: در سیلاب خوزستان هر آنچه از دستمان برمی آمد، در مراحل قبل و حین و بعد از سیل انجام دادیم، اگر چه نقاظ ضعف خود را نیز می پذیریم.

وی در ادامه بر تسریع در جبران خسارت های سیل در بخش مسکن و کشاورزی تاکید کرد و افزود: با دستور استاندار و همکاری دستگاه های امسال بیش از ۱۹۰ هزار هکتار شلتوک در استان کشت شد، که اگر این اتفاق نمی افتاد با آسیب های اجتماعی جدی روبه رو می شدیم.

هوشنگ حسونی‌زاده معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان اظهار کرد: سازمان هواشناسی باید وضعیت بارش در حوضه‌های بالادست در مهر و آبان‌ماه را در اختیار سازمان آب و برق خوزستان قرار دهد. بارندگی در بالادست اثرگذاری بیشتری در خوزستان دارد تا بارندگی در خوزستان زیرا در مهرماه در خوزستان، میزان بارش کمتر از 10 میلی‌متر است و بر منابع آبی تاثیر زیادی ندارد بنابراین باید وضعیت بارندگی مهر و آبان‌ماه در بالادست خوزستان ارائه شود.
 
وی با اشاره به وضعیت حجم ذخایر فعلی مخازن خوزستان، افزود: حجم فعلی مخازن خوزستان 18 میلیارد مترمکعب است که 10 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب از این میزان، قابل برنامه‌ریزی است.
 
معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان گفت: پیش‌بینی می‌شود تا پایان شهریورماه، بالغ بر 6 میلیارد و 700 میلیون مترمکعب آب رهاسازی شود که متوسط رهاسازی آب در کارون 580 مترمکعب در ثانیه، دز 300 مترمکعب در ثانیه، کرخه 260 مترمکعب در ثانیه، مارون 74 مترمکعب در ثانیه و جراحی 12 مترمکعب در ثانیه است.
 
حسونی‌زاده تصریح کرد: با توجه به اینکه کشت تابستانه تا 15 آبان‌ماه ادامه دارد، بر اساس پیش‌بینی بارندگی نرمال، آورد ما یک میلیارد و 400 میلیون مترمکعب پیش‌بینی می‌شود و حجم خروجی 3 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب خواهد بود. 
 
وی عنوان کرد: در وضعیت فعلی مشکلی از بابت رهاسازی آب در حوضه‌های آبریز خوزستان وجود ندارد و تنها باید حوضه مارون مدیریت شود و فکر نمی‌کنم تنشی در رهاسازی آب داشته باشیم.
 
معاون مطالعات پایه و طرح‌های جامع منابع آب سازمان آب و برق خوزستان عنوان کرد: هنوز میزان وضعیت بارش در آذرماه مشخص نیست زیرا ما بر اساس پیش‌بینی‌های سازمان هواشناسی برنامه‌ریزی می‌کنیم.
وی با اشاره به وضعیت تخریب دیواره‌های رودخانه‌ها در سیل خوزستان، تصریح کرد: شناسایی بازه‌هایی که تخریب شده‌اند آغاز شده است و تنها از دز تا بند قیر 60 بازه دچار تخریب، شکستگی، ریزش و یا رسوب‌گذاری شده‌اند. از بازه کارون بند قیر تا انتهای خرمشهر هم 48 بازه شناسایی شده است که در حال شناسایی و اولویت‌بندی این بازه‌ها هستیم. 
 
حسونی‌زاده تصریح کرد: اعتبار در مقابل این خرابی‌ها محدود است و ممکن است دچار مشکل شویم که در این راستا بازه‌ها را اولویت‌بندی کردیم و بر این اساس، اطلاعات را به دست خواهیم آورد و کار اجرا خواهد شد. 
 
رئیس گروه مقابله با سیل، مخاطرات دریایی و آب و برق مدیریت بحران استانداری خوزستان همچنین در این نشست، با اشاره به پیش بینی هوای هواشناسی، نسبت به احتمال وقوع سیل هشدار داد و گفت: تفاوت سیل احتمالی در سال آبی آینده با سیل اخیر این است که امسال سیل بندها وضعیت گذشته را نداشته و بسیار آسیب پذیر هستند همچنین مخازن سدها امسال پرآب است و همانند پارسال در شرایط حداقلی قرار ندارند.

علی عبداللهی افزود: هشدار سیل در سال گذشته از شهریور و مهر آغاز شد اما امسال این اخطارها از مرداد ماه شروع شده است.

وی با اشاره به مصوبه قرارگاه بازسازی مناطق سیل زده کشور اظهار داشت: بر اساس این مصوبه وزارت نیرو در ماه های پیش رو باید بازسازی دیوارهای ساحلی مناطق سیل زده را در دستور کار قرار دهد، در غیراین صورت هر گونه مخاطرات ناشی از عدم بازسازی و خسارت بر عهده این وزارتخانه خواهد بود.

فرماندار شهرستان دشت آزادگان نیز در این نشست از بازداشت ۲ کشاورز به دلیل برداشت غیرمجاز آب خبر داد و گفت: در صورت گزارش از تخلف در زمینه برداشت آب از طریق شورای تامین برای برخورد با آنها ورود می کنیم و دادستانی نیز در این زمینه اعلام آمادگی کرده است.

حمید سیلاوی عدم لایروبی زهکش شبکه های آبیاری را دلیل اصلی طغیان زهاب در مزارع کشاورزی این شهرستان در روزهای اخیر عنوان کرد و افزود: سازمان آب و برق که متولی این مساله است، در روستاهای سبهانیه و جلیزی و شاکریه در حال حاضر امکانات اندکی (سه بیل مکانیکی) برای لایروبی و رفع مشکل طغیان زهکش ها قرار داده است.

وی خواستار تسریع در لایروبی زهکش شبکه های آبیاری سازمان آب و برق شد و اظهار داشت: برخلاف گفته سازمان آب و برق سطح زیرکشت شلتوک در این شهرستان چند برابر نشده، بلکه از سال ۹۵ نیز کمتر است.

سیلاوی با اشاره به لزوم بازسازی و ترمیم سیل بندها تاکید کرد: در بخش بستان ۱۰ نقطه از سیل بندها و در بخش مرکزی هشت نقطه نیاز به بازسازی و یا ترمیم دارند، علاوه بر این باید استحکام و افزایش ارتفاع سیل بندها را نیز مدنظر داشت.

در ادامه فرهاد ایزدجو اظهار داشت: سازمان آب و برق به اندازه اعتبار ۴۸۰ میلیارد ریال طرح،  تعریف می کند و با توجه به کمبود اعتبار، طرح ها بر اساس اولویت اجرا می شود که منطقه زاویه ها در دزفول، خرمشهر و اهواز در اولویت ساماندهی قرار دارند.

وی همچنین با اشاره به کمبود اعتبار برای اجرای طرح های مقابله با سیلاب در حوزه رودخانه کرخه گفت: کانال انحراف سیلاب «خسرج» هیچ اعتباری از وزارت نیرو و وزارت کشور دریافت نکرده است.

ایزدجو افزود: سازمان آب و برق با ۲۰۰ میلیارد ریال اعتبار داخلی خود کانال انحراف سیلاب خسرج را آغاز کرده و مقرر شده است استانداری خوزستان نیز از محل اعتبارات استانی ۴۰۰ میلیارد ریال به این طرح اختصاص دهد.

به گفته وی طبق برآوردهای پارسال چهار هزار میلیارد ریال و بر اساس برآوردهای امسال پنج هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای کانال انحراف سیلاب خسرج اعتبار لازم است.

طرح های مقابله با سیلاب در خوزستان در حالی با کمبود اعتبار روبه رو هستند که شورای بحران این استان، در این نشست نخستین اخطار سیل را در سال آینده آبی (۹۹-۹۸) صادر کرده است. اقدامات پیشگیرانه و اجرای طرح های مقابله با سیلاب هدف تشکیل این کارگروه است.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان تصریح کرد: با توجه به اینکه پایداری سد مسجدسلیمان مناسب نیست و خسارت تخریب آن بالاست، این سد بیمه می شود.

وی هزینه بیمه سد مسجدسلیمان برای یک سال را ۲۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد و افزود: این بیمه بابت خسارت ناشی از تخریب سد است.

ایزدجو اظهار داشت: با توجه به هزینه بالا، بیمه همه سدها منطقی نیست و تنها سد مسجدسلیمان است که بیمه می شود.

وی همچنین درباره طغیان زهکش شبکه های آبیاری در پایین دست کرخه، اظهار داشت: ۲۴۰ میلیارد ریال اعتبار برای لایروبی زهکش های پایین دست کرخه اختصاص داده شده است.

ایزدجو دلیل طغیان زهکش ها را کشت بی رویه شلتوک عنوان کرد و افزود: بر اساس مصوبات ستاد بحران در استان باید ۷۰ هزار هکتار شلتوک کشت می شد اما ۱۱۰ هزار هکتار کشت شده است که این مساله باعث طغیان زهکش ها شده است.

به گفته وی سرریز زهاب در برخی مناطق دشت آزادگان ناشی از اختلاف سطح زهکش ها و رودخانه است.

همچنین رضا امیری‌نژاد با اشاره به پیش‌بینی فصلی سازمان هواشناسی برای سه ماه آینده اظهار کرد: با توجه به آخرین پیش‌بینی فصلی سازمان هواشناسی در دوم مردادماه، از نظر دمایی در مرداد، شهریور و مهرماه  مخصوصا در مهرماه نیم تا دو درجه سانتی‌گراد افزایش دما خواهیم داشت.
 
وی افزود: طبق آخرین خروجی مدل‌های هواشناسی از نظر میزان بارش در خوزستان نیز بارندگی در مهرماه نرمال پیش‌بینی شده است. همچنین بارندگی در آبان‌ماه، نرمال تا کمی پایین‌تر از نرمال خواهد بود.
 
کارشناس مسئول پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی خوزستان عنوان کرد: البته در مهرماه انتظار بارش زیادی نداریم زیرا میانگین بارش‌های خوزستان در مهرماه حدود سه میلی‌متر است اما میانگین میزان بارندگی در آبان‌ماه حدود 40 میلی‌متر است.
 
امیری‌نژاد بیان کرد: هنوز به صورت رسمی پیش‌بین فصلی برای آذرماه اعلام نشده است اما طبق آخرین صحبت‌ها با مرکز اقلیم‌شناسی، در فصل پاییز امسال انتظار خشکسالی شدید یا ترسالی شدید نداریم. پیش‌بینی آذرماه در شهریورماه اعلام می‌شود اما در آذرماه بارش‌های نزدیک به نرمال خواهیم داشت. 
 
وی ادامه داد: در مجموع برای فصل پاییز امسال، بارندگی نزدیک به نرمال پیش‌بینی شده است.
 
کارشناس مسئول پیش‌بینی اداره‌کل هواشناسی خوزستان با اشاره به وضعیت پیش‌بینی بارش‌ها برای سه ماه آینده در استان‌های بالادست، گفت: در استان‌های بالادست خوزستان مانند ایلام و لرستان، بارندگی مانند خوزستان نرمال پیش‌بینی شده است و تنها بارندگی در آبان‌ماه در آذربایجان غربی بالاتر از نرمال پیش‌بینی شده است.
اشتراک گذاری
نظر شما
نام:
ایمیل:
* نظر:
* :
آخرین اخبار