دکتر مهرداد شریفی معاون اجرایی بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری تابناک از خوزستان، ابراز داشت ؛ توجه به مقوله بهداشت برای دستیابی به جامعهای پیشرو ضروری است. بهداشت یکی از شاخصهای کلیدی توسعهیافتگی محسوب میشود و وضعیت مطلوب آن میتواند سلامت انسان را که محور توسعه است، تضمین کند.
**سبک زندگی نامناسب و بیماریهای غیرواگیر**
دکتر شریفی با اشاره به سبک زندگی ناسالم بهعنوان یکی از عوامل اصلی بیماریهای غیرواگیر، گفت: "مصرف بالای مواد غذایی صنعتی، مانند نوشابههای گازدار، نقش بسزایی در افزایش چاقی و بیماریهای مرتبط دارد. سرانه مصرف نوشابههای گازدار در خوزستان بیش از ۴۰ لیتر در سال است، در حالی که این عدد در سطح جهانی زیر ۱۰ لیتر است."
وی تأکید کرد: "نوشابههای گازدار، حتی انواع بدون قند، تأثیرات مخربی بر سلامت دارند و باعث تخریب دندانها، اختلالات گوارشی، و کاهش جذب کلسیم و ویتامین D میشوند. جایگزینهایی مانند دوغ و آبمیوههای طبیعی، گزینههای سالمتری هستند."
**سرانه پایین مصرف میوه، سبزی، و لبنیات**
دکتر شریفی افزود: "سرانه مصرف میوه و سبزیجات در کشور حدود ۴۰ کیلوگرم در سال است، در حالی که این عدد باید به ۱۳۵ کیلوگرم برسد. همچنین سرانه مصرف شیر و لبنیات در کشور کمتر از استاندارد جهانی است. کمبود این مواد غذایی موجب افزایش خطر پوکی استخوان شده و سن ابتلا به این بیماری را در کشور به زیر ۶۰ سال رسانده است."
**هشدار درباره رژیمهای غذایی غیرعلمی**
وی همچنین نسبت به رژیمهای غذایی خودسرانه هشدار داد و گفت: "حذف گروههای غذایی مانند نان و غلات از رژیم غذایی بدون مشورت با کارشناس تغذیه، روشی نادرست است. این گروه غذایی، علاوه بر تأمین انرژی بدن، حاوی فیبر، آهن، و ویتامینهای گروه B هستند." وی تأکید کرد که هر فرد بالغ باید بین ۶ تا ۱۳ واحد از نان و غلات مصرف کند.
**مصرف نمک و فشار خون**
شریفی با اشاره به مصرف بالای نمک در خوزستان، گفت: "مصرف روزانه نمک در دنیا بین ۳ تا ۵ گرم است، اما در استان ما این عدد به ۱۵ تا ۲۰ گرم میرسد. این موضوع خطر ابتلا به فشار خون بالا را افزایش میدهد که خود عامل اصلی سکتههای قلبی و مغزی است."
**دیابت و عوارض آن**
وی همچنین در مورد بیماری دیابت هشدار داد و بیان کرد: "شیوع دیابت در افراد بالای ۲۵ سال در کشور نزدیک به ۲۰ درصد است و نیمی از مبتلایان از بیماری خود اطلاعی ندارند. دیابت عوارض حادی مانند کما و مرگ و عوارض مزمنی همچون کوری، نارسایی کلیوی، و افزایش خطر بیماریهای قلبی و عروقی دارد."
**اهمیت پیشگیری**
شریفی تأکید کرد: "پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، که امروزه علت اصلی مرگومیر هستند، اولویت اصلی حوزه سلامت است. برای این منظور، ورزش و تغذیه سالم اهمیت بسیاری دارد."
**نقش بخشهای مختلف در سلامت جامعه**
معاون اجرایی بهداشت خوزستان گفت: "تنها ۲۰ درصد از مسئولیت سلامت بر عهده بخش بهداشت و درمان است و ۸۰ درصد دیگر نیازمند همکاری سایر بخشهاست. بهعنوان مثال، شهرداریها با ایجاد پارکهای محلی، وزارت ورزش و جوانان با توسعه برنامههای ورزشی، و صداوسیما با فرهنگسازی میتوانند نقش موثری ایفا کنند."
**رستورانهای دوستدار سلامت**
وی پیشنهاد کرد که "رستورانهای دوستدار سلامت" توسعه یابند. این رستورانها باید مصرف نوشابه و روغنهای مضر را کاهش داده و به جای آنها از دوغ، میوه، و سبزی استفاده کنند. همچنین جمعآوری نمکدانها و حذف قلیان و دخانیات میتواند گام مؤثری در بهبود سلامت عمومی باشد.
**امنیت غذایی و سلامت آب و فاضلاب**
شریفی تأکید کرد: "امنیت غذایی از مزرعه تا محل مصرف نیازمند نظارت دقیق وزارت جهاد کشاورزی است. همچنین آب سالم و مدیریت صحیح فاضلاب نقش مهمی در پیشگیری از بسیاری بیماریها دارد."
وی در پایان گفت: "برای حل مشکلات حوزه سلامت باید به چهار اصل خردگرایی، تعهد، همت، و جلب مشارکتهای مردمی توجه کرد. نقش سازمانهای مختلف و همکاریهای بینبخشی در این زمینه بسیار حائز اهمیت است."
انتهای پیام /